Scurt Istoric

Istorie Decembrie 10, 2014

Satul Totoiesti, situat in partea de Nord-Vest a comunei Erbiceni, judetul Iasi, este asezat pe coastele podisului Totoiesti, de-a stanga raului Bahlui, format din locuitorii fugiti din partea de jos a Moldovei, din cauza navalirilor turcesti.(Marele Dictionar geographic al Romaniei –anul1898,George I. Lahovari)

A facut parte pana in 1898 din comuna Barlesti, pe atunci vestita in cresterea vitelor de rasa pentru export cu strainatatea, dispunand de pasuni intinse si manoase.

Traditia spune ca satul isi trage numele de la un cioban care de multa vreme a fost primul prin aceste meleaguri si care se numea Totoiescu.

Biserica din satul Totoiesti, cu hramul Buna vestire a fost zidita intre anii 1804-1805. Amanuntele sunt date pe zidul bisericii, din exterior, partea dinspre Sud.

‘’Aceasta Sfanta casa Dumnezeiasca, unde se cinsteste acea buna veste ce-a adus-o atuncea Gavriil cu dulce, curate Fecioare, pentru intruparea lui Hristos Domnul, din nou impodobita cu ce se cuvine, de smerita roaba a Domnului, slaba, in varsta batrana, dar cu ravna buna, Ilinca Palade, ce-a fost nu departe robita sotie, celui cu mosia laudat in stare si logofat mare acestui pamant al Moldovei, stiut, Constantin Palade, facandu-I Domnul parte fiica lui Iordache(porecla Iordache) vistiernic mare al Moldovei fie pomenita pentru ca au nascut rod drept in credinta si cu umilinta, iar cand s-a zidit aceasta casa Sfanta, veleatul atuncea umbla ce se cuvine si se zice din acea stiuta intrupare Sfanta  a lui Hristos in lume pentru mantuire. O mie opt sute si cinci implinit la douazeci zile si trei iulie. ‘’

In 1973, sapandu-se pamant pentru morminte, s-a descoperit temelia bisericii vechi, ce se presupune ca dateaza din anii 1397-1400- zidita pe timpul lui Alexandru cel Bun. Distanta de la biserica actuala la biserica veche este de cca 50 metri.

Ctitorii bisericii sunt familia Constantin si Ilinca Palade, fosti proprietari ai mosiei din vremea aceea.

Biserica este in forma dreptunghiulara , cu pritvor, construit in anii 1998, din caramida. Turla bisericii se afla deasupra pronaosului, contruita din zid gros de cca 1-1,20 metri, din piatra si caramida, acoperita cu tabla alba. Incuietorile sunt foarte complicate, cu o barn ace trece prin ziduri dupa inchiderea usii, din acest motiv se crede ca Biserica a fost folosita ca loc de azil, sau contruita dupa modelul bisericilor ce aveau acest privilegiu.

La exterior este zugravita in praf de piatra cu diferite ornamente si cu un rand de ochite cu sfinti pictati pe faianta arsa.

In interior, biserica a fost varuita pana in anul 2007 cand s-au inceput lucrarile de pictura. Pictura de pe catapeteasma este in ulei si nu se cunoaste autorul ei. Este foarte bine executata si dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea. Intreaga catapeteasma a bisericii este lucrata dupa toate regulile sculpturii artistice in Frunze si flori.

Icoanele sunt despratite prin coloane de Frunze si coloane, cu capiteluri admirabil sculptate, toate icoanele sunt lucrate in ulei, avand in ele pecetluite elementele picturii cu influente bizantine in cadrul caruia se foloseste albul, albastrul si auriul.